Het maken van een nieuwe soort betaalmiddel is alleen effectief wanneer de hoeveelheid van een munt langzaam oploopt. Juist wanneer er in het begin maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar is, zal de munt een hoge waarde hebben. Door toename van interesse en vraag in de loop der tijd, zijn er meer munten ontwikkeld waardoor de waarde opnieuw berekend is. Mining is het vastleggen en rapporteren van transactie informatie aan een groot digitaal boek, wat de Blockchain wordt genoemd. De formules die door de miners gevonden en opgelost worden noemen we Blocks. Deze blocks worden toegevoegd aan de Blockchain waardoor deze blijft uitbreiden.

Het minen van Bitcoin was in de beginselen van de cryptocurrency nog voor iedereen uit te voeren op een computer met een sterke videokaart. Doordat de formules steeds ingewikkelder zijn geworden na de stijging van de Bitcoin waarde, is het voor een normale PC niet meer mogelijk om de snelheid bij te kunnen houden. De reden dat de formules ingewikkelder worden is omdat de Bitcoin anders binnen de kortste keren is gedolven. Omdat er maar een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar zijn, moet het steeds moeilijker worden om deze daadwerkelijk te delven. De moeilijkheidsgraad blijft oplopen en het minen is daarom voor veel mensen niet meer rendabel. Om de formule op te lossen is een grote hoeveelheid aan stroom nodig, wat uiteindelijk niet de kosten zal dekken van de beloning. Hier zijn inmiddels meerdere oplossingen voor bedacht zoals de bekende Crypto Mining Farms en de zogeheten Mining Pool.

Een Mining Pool is de ideale oplossing om kosten op voorhand te besparen. Het minen kan vanwege de moeilijkheidsgraad van tegenwoordig zijn erg veel energie vragen van uw computer. Niet alleen zult uw energierekening omhoog schieten, ook gaat de prestatie van uw computer drastisch achteruit. Een Mining Pool bestaat uit een groep miners die samenwerken om een block op te lossen. Zo worden de kosten in stroom verdeeld en is er uiteindelijk ook meer kans op succes. De beloning wordt uiteindelijk verdeeld over de deelnemende miners. Meedoen aan een Mining Pool is niet gratis, wat betekent dat u vooraf een deel van de opbrengst moet betalen. Dit gaat om een bepaalde percentage van de uiteindelijke opbrengst.

Om op een snelle manier te kunnen minen, is een speciale mining hardware nodig. Bitcoin zorgt nu voor 0,13% van de globale energieverbruik. Dit geldt alleen voor Bitcoin, waarbij de overige cryptocurrencies hier nog niet bij opgeteld zijn. De vraag is dus voor u om te weten of het minen rendabel genoeg is en u voldoende zal opleveren. Veel mensen kiezen er daarom voor om zich bezig te houden met het inkopen en verkopen van diverse munten. Deze kunnen per dag in waarde stijgen, waardoor het veel investeringsmogelijkheden kan bieden. Wanneer er alsnog interesse is voor het minen van de Bitcoin, biedt een Crypto Mining Farm wellicht een oplossing. Farmers verhuren en verkopen een ruimte in hun farm en leveren op die manier mining diensten voor cryptocurrency. Voor een maandelijks bedrag zullen de miners in de farm aan het werk gezet worden.