Exchange en Brokers

Het is niet mogelijk om een Bitcoin via de bank te kopen, net als bijvoorbeeld bij Euro’s en Dollars. Bitcoins kunnen gekocht worden op de daarvoor speciale exchange websites of bij een Broker. Door de groei van de Bitcoin zijn ook de daarvoor bestemde exchanges en brokers in enorme aantallen gestegen. Het is daarom belangrijk dat u met een betrouwbare partij in zee gaat, vooral wanneer de transacties van start gaan. Wanneer u niet zeker bent of u nu voor een Exchange website of een Broker moet kiezen, is het van belang om te weten waar de verschillen zitten.

Exchange

De cryptocurrency exchange, oftewel beurs, is een platform waar het handelen van cryptocurrency mogelijk is. Op de Exchange website kunt u crypto munten kopen en verkopen, maar ook inwisselen voor andere crypto munten. Handelen in cryptocurrency werkt bijna op dezelfde manier als op een aandelen beurs. Om Bitcoins te kunnen kopen en verkopen in de exchange, dient de gebruiker eerst een geldtransactie uit te voeren op de exchange website. Een transactie is mogelijk via SEPA of een creditcard, waarvan de transactie via SEPA maar liefst 4 tot 5 dagen duurt. Betalingen via een creditcard worden meteen verwerkt, waardoor u binnen een paar tellen al kunt beginnen met traden.

Exchanges kunnen wereldwijd erg van elkaar verschillen en daarom is het goed om eerst te weten welke website het beste bij u past. Zo bestaan er exchanges met een focus op exotische munten, lage kosten, snelle transacties en nog veel meer. Niet alle exchanges bieden een mogelijkheid om coins aan te schaffen door middel van Euro’s. Let altijd eerst op de specifieke kenmerken van elke exchange voordat u besluit te traden. De meest gebruikte exchange website op dit moment is Binance, omdat zij een breed scala aan interessante cryptocurrency munten aanbieden.

Brokers

Juist voor gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in het bezitten van een specifieke coin, is een broker aan te raden. Wanneer een trader het handelen als doelstelling heeft, kan een broker de trader hier mee verder helpen. Handelen via een broker is dus eigenlijk bedoeld voor een zeer korte termijn. Bij een broker koopt u niet daadwerkelijk een cryptocurrency, maar zal de broker een verschil berekenen van de opening en sluitingsperiode van een bepaalde cryptocurrency op basis van de koersstijgingen en dalingen. De trader zal in dit geval dus geen cryptocurrency daadwerkelijk bezitten, wat het onmogelijk maakt om te kunnen investeren. In plaats van munten te bezitten, handelt u samen met een broker aan de hand van een Contract For Difference (CFD).

Het is voor beginners aan te raden om met een klein handelskapitaal te beginnen bij een erkende Broker. Een Broker maakt het namelijk mogelijk om met een klein bedrag te starten wat ideaal is voor mensen die voorzichtig aan kennis willen maken met de wereld van cryptocurrency. Er bestaan momenteel goed gereguleerde brokers zoals Markets, eToro en Plus500. Naast deze bekende brokers zijn er nog vele anderen die elk bekend staan om een eigen specialiteit. Zo zijn er verschillen in beschikbare cryptocurrency munten, verschil in betalingssystemen en verschil in de Internationale markten.